2-1 (45) Christian Viitala (Magnus Andersson)
3-1 (70) Martin Holmén (Benjamin Johansson)
4-1 (75) Benjamin Johansson (Martin Holmén)
4-2 (78) Jasmin Hasak (straff)
5-2 (90) Martin Holmén (Edward Marinder)

Gula kort: Jonny Esping, Christian Viitala, Christoffer Carlsson, mer?

PUBLIKSIFFRA: 531!

Borås tidning hade förstått vad som var på gång och såg till att som enda lokaltidning ha en egen representant på plats. Resultatet blev en trevlig helsida som ni kan ta del av på nedan länk.

Referat HSK.

Kommunderby och folkfest! Sedan seriesegern i sexan är det många i Od som sett fram emot just den här dagen och den här matchen. Och dagen infriade alla förväntningar. Dagen till ära hade tillåtelse givits att parkera på åkern bortanför fotbollsplanen på Odenvallen. Den tillåtelsen var nödvändig. Hela 531 personer sökte sig till Odenvallen för att uppleva en riktig fotbollsfest på vår idylliska hemmaarena. Den traditionella korvförsäljningen hade kompletterats med hamburgergrill och extrapersonal hade kallats in. Förutsättningarna var på topp när Ods fotbollslag sprang ut till tonerna av hemmapublikens taktfasta applåder.

Första halvlek präglades av ett stort bollinnehav för bortalaget. Ljunglund och hans mannar trillade boll på ett småtrevligt sätt och såg till att Od mestadels fick ägna sig åt försvarsjobb. Något som vi å andra sidan gjorde mycket bra. För trots massivt spelövertag från HSKs sida var det inte många gånger som det kändes speciellt oroligt borta vid Espings straffområde. Jag skriver Espings straffområde, eftersom han ägde försvarsidans straffområde i båda halvlekarna. Od fick en smakstart på matchen när Martin skruvade en hörna direkt i mål redan efter fem minuter. Kvitteringen lät dock inte vänta på sig speciellt länge. Dryga tio minuter senare trampade Abris in från vänsterkanten och sköt 1-1 från distans. Abris var ett ständigt orosmoment och skapade stora problem varje gång han fick bollen rättvänd. Resultatet blev flertalet frisparkar i mer eller mindre bra lägen. Dessa frisparkar och Petter Magnussons långa inkast var de tillfällen då HSK hotade som mest. Erik Karlsson gjorde en pigg match rakt igenom, men backlinjen skötte sig som sagt utmärkt och hade full kontroll på den kvicke anfallaren. Johan var vid ett tillfälle nära att ge Od ledningen då han hittade skottläget efter ett långt inkast, men skottet räddades. Sedan kom skadan. Ole slog en inspark och ramlade ihop med stora smärtor som orsakades av en bristning i höfthöjd. Konstigt nog var det ingen förutom AD som uppmärksammade skadan och spelet gick vidare. Erik Karlsson rullade in bollen i öppet mål, men domaren underkände målet efter samtal med AD. Ett beslut som åtminstone alla på plan verkade tycka var riktigt. Det var ett självklart val att ställa Esping i mål då han har erfarenhet från den positionen sedan tidigare. Dessutom hade vi en förkyld Samuel på bänken som gick in och fyllde ut mittbacksplatsen på ett utomordentligt bra sätt. Efter den märkliga situationen var vi ganska nöjda med att gå till halvtidsvila med ett oavgjort resultat. Ännu mer nöjda med halvtidsresultatet blev vi tre minuter senare då Viitala satte dit 2-1 efter ett underbart förarbete av Magnus. Magnus tog sig förbi en spelare på högerkanten och slog ett inlägg som Viitala mötte och stötte bollen precis intill stolproten.

I halvlek var vi nöjda med resultatet, med inställningen och med vårt förssvarsspel. Vi var inte lika nöjda med att Ole hade skadat sig eller med vårt anfallsspel. Daniel hade under första halvlek bytt plats med Benjamin och gått upp som offensiv spets på innermittfältet. Daniel tog ytterligare ett kliv upp under andra halvlek och satte större press på backlinjen. Detta gav önskad effekt då uppspelskvaliten i HSK sjönk och vi kunde börja våra anfall tidigare. Vi började hitta rätt med kortpassningsspelet och Johan gjorde kanske sin bästa halvlek i blå tröja. Ständigt på språng, ständigt spelbar, och ständigt hotande Herrljungas högersida. Vi skapade flertalet chanser från vänsterkanten under andra halvlek. Närmast kom Martin då han fick en tå på Johans snett-inåt-bakåt-pass, men Jacobsson fick fram ett ben och kunde avvärja avslutet. 3-1 gjorde istället Martin på pass från Benjamin. HSK lämnade fritt i mitten och Benjamin slog en djupledsboll som Martin precis hann före Björklund i målet på. En tå förbi målvakten och en nick framför Korpås som försökte avvärja där bakom. Stort jubel från hemmapubliken och ett tillfälle att njuta av stunden! Fem minuter senare vände vi på rollerna då Martin hittade Benjamin i djupet och 4-1 var ett faktum. HSK lyfte fram Jacobsson för att skapa tryck framåt och lyckades också reducera på straff. Erik Karlsson jobbade till sig en straff som Jasmin Hasak satte. Esping var väldigt nära att ta straffen. En Esping som gjorde en heroisk insats som målvakt i andra halvlek. Det som saknades i målvaktsteknik tog han igen med entusiasm och en energi som man inte kan göra annat än avundas. Det går inte att beskriva här utan var ni inte med och upplevde det så har ni missat något. Od fortsatte spela bra försvarsspel genom hela matchen och segern var aldrig hotad i andra halvlek. Istället kunde Martin punktera matchen efter att ha skaffat sig ett friläge efter att Edward jobbat fram bollen till honom.

Överbetyg till samtliga spelare i en match som denna. Magnus och Näsström stängde kanterna fullständigt och de tre mittbackarna låg rätt och såg till att HSK inte kom till särskilt många farligheter. På mitten hittade vi rätt balans när Benjamin och Daniel bytte plats. Viitala och Benjamin jobbade perfekt försvarsmässigt och Daniel, Noffe och Johan hotade med ständiga djupledslöpningar. Jag tog mig friheten att stjäla lite spelarkritik från lokala stjärnspelaren Stefan Sjöberg som delade ut sina överbetyg till bland annat Esping och Johan:

Esping gjorde en mkt stabil första halvlek där han ägde luftrummet och sedan med bravur ställde sig i mål. Gillar lite udda saker och det var sannerligen Espings målvaktsspel. Sånär att rädda en straff oxå.

Johan gjorde en mkt bra match rakt igenom. Kvick, företagsam och alltid på språng. En ständigt hot mot HSK:s ytterbackar kändes det som, utmanade hela tiden. Ett bra jobb även i det defensiva spelet och en hel del bra glidtacklingar.

Avslutningsvis vill jag tacka er som jobbade med matchen och den underbara publiken för att ni hjälpte oss uppleva något som kommer att finnas med oss spelare i många år. Lokal fotbollsfest när den är som bäst!